Novenă în cinstea Sf. Ioan Paul al II-lea
Rugăciunea zilnică
Sfinte Părinte, îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că te-a dat Bisericii ca Papa Ioan Paul al II-lea, mulţumesc pentru lucrarea ta apostolică neobosită la toate naţiunile lumii, cărora cu zel le-ai predicat Vestea cea Bună a iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru noi.Mulţumesc, Sfinte Părinte, pentru că ne-ai dat un exemplu de totală încredere în milostivirea lui Dumnezeu şi in mijlocirea maternă a Mariei, Maica lui Dumnezeu.
Obţine pentru mine, ca potrivit voinței lui Dumnezeu, să pot primi harul pentru care mă rog şie.
Prin mijlocirea ta, fă să obţin dorința ca pe tot parcursul vieţii să răman în urmarea lui Cristos şi a Mariei, şi să contribui la construirea în ţara noastră a împărăţiei adevărului, iubirii şi pacii. Amin. Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi .
Ziua I
Mulțumire pentru sfântul Botez
Toate aceste zile se unesc şi mă gândesc că rădăcina lor se află în acea primă zi, adică în ziua sfântului Botez; totul pleacă de la acest har, de la acest sacrament ceresc. Botezul este o a doua naştere, naştere de sus, nu mai puțin adevărată şi reală decât naşterea la viața pământească. La botez, după cuvintele sf. Aposol Paul, suntem îngropți în moartea lui Cristos, ca în acest mod să primim participarea la învierea lui. Sfântul al cărui nume îl primim are ca sarcină să ne amintească de faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu.
În sacramentul Botezului se află începutul întregii vocații creştine. Parohia din Wadowice care m-a născut prin botez la viața dumnezeiască, a pus acesteia un fundament puternic.
Să mulțumim pentru Darul Sfântului Botez cerând harul unei vieți bune.
Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.
Ziua a II-a
Pregătirea mea seminarială la preoție a fost într-un fel pregătită. Într-un anumit sens au contribuit la aceasta părinții mei în casa părintească, mai ales tatăl meu. Puteam să observ zilnic viaşa lui care era una severă. A fost militar de profesie, iar când a rămas văduv viața lui a devenit şi mai mult o viață de rugăciune continuă. Uneori s-a întâmplat să mă trezesc noaptea şi atunci îl găseam pe tatăl meu în genunchi, aşa cum îl vedeam în genunchi în biserica parohială. Niciodată n-am vorbit împreună de vocația preoțească, dar acest exemplu al tatălui meu a fost pentru mine un prim seminar, de acasă.
Mă întorc cu gândul şi inima şi către colegii şi colegele mele, atât din anii şcolii primare cât şi - poate mai mult - la anii din colegii, căci aceştia au durat mai mult.
Am o datorie personală de recunoștință față de şcoala polonă, față de profesori, pe care îi țin minte până astăzi şi mă rog pentru ei în fiecare zi. Ceea ce am primit în anii de şcoală aduce rod până astăzi în viața mea.
Să ne rugăm pentru o bună educația acasă, în şcoală şi în societatea noastră.
Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.
Ziua a III-a
Fabrica de sodă "Solvay" a devenit pentru mine, la un moment dat, un adevărat seminar, deşi secret. Am lucrat într-o carieră de piatră din septembrie 1940, iar un an mai târziu m-am mutat la uzina de tratare a apei.
Mă întâlneam zi de zi cu oameni ce muncesc din greu, am cunoscut mediul lor, familiile lor, preocupările lor, valoarea şi demnitatea lor umană. Personal am primit de la ei multă simpatie. ştiau că sunt student şi ştiau că dacă împrejurările o vor permite, mă voi întoarce la studii. Dar niciodată nu am cunoscut din acest motiv vreo reavoință. M-am împrietenit cu mulți muncitori. Am avut de asemenea ocazia de a vedea cât de mult îşi manifestă interesul față de religie şi câtă înțelepciune (de viață) este în ei.
De atunci, misterul omului a intrat în domeniul meu de reflecție şi m-am simțit în mod irezistibil obligat de a apăra demnitatea fiecărei ființe umane.
Ziua a IV-a
Oare Cristos nu a vorbit de sămânța care cade în pământ cu scopul de a da roade?
Oare nu a spus: "Căci cine vrea sa-şi salveze viața, o va pierde; cine însă îşi pierde viața pentru mine, acela o va afla" (Mt 16,25)
Dumnezeu mi-a permis să am parte de suferință în timpul ultimelor luni după atac; mi-a permis să trăiesc experiența de avea viața în pericol. Mi-a permis, de asemenea, să înțeleg clar şi în profunzime că este un har special pentru mine însumi ca om, şi de asemenea - având în vedere slujirea pe care o exercit ca episcop al Romei şi urmaşul sf. Petru - har pentru Biserică. Cristos mi-a dat acest har, că am putut, prin suferință, prin viața şi sănătatea care mi-au fost puse în pericol să dau mărturie adevarului lui Cristos şi iubirii lui. Chiar aceasta consider a fi un har special - şi pentru aceasta mulțumesc în mod deosebit Duhului Sfânt.
Și eu sunt aici pelerin. şi eu simt profund slăbiciunea mea - şi de aceea cu încredere repet cuvintele sfântului Paul: "Puterea mea se arată în slăbiciune". şi de aceea, cu o mare recunoştință către Duhul Sfânt mă gândesc la această slăbiciune, pe care Dumnezeu mi-a permis să o trăiesc.
Tatăl nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatălui...
Ziua a V-a
Familia este prima, şi, din multe puncte de vedere, cea mai importantă. Este o cale pentru toşi, rămânând de fiecare dată o cale specială, unică şi făra egal, aşa cum unic este fiecare om.
Ziua a VI-a
Viața după Evanghelie
Omul trebuie sa-şi spună sincer în fața unor astfel de cerințe: "Ele depăşesc posibilităşile mele" - dar, răspunzând astfel nu înseamnă că ele mă împiedică. Evanghelia aduce cu siguranță cerințe. Se ştie că Cristos niciodată nu i-a dat speranțe deșarte în această privință. Să ținem minte de faptul că Cristos nu le-a spus niciodată apostolilor săi, că vor avea o viață uşoară. Putem chiar să spunem că, într-un sens, chiar îi descuraja... Cristos vorbea despre lucruri foarte dure, simple şi clare.
Dacă acelaşi Cristos spune: "Nu vă fie teamă!", atunci arată, că aceste cerințe nu sunt peste posibilitățile omului.
Credința în puterea Duhului Sfânt poate contribui la victoria persoanei umane.
Să ne rugăm pentru o viață evanghelică pentru noi şi pentru a şti cum să depăşim greutățile zilnice.
Ziua a VII-a
Dreptatea şi iertareaPilonii de pace adevărată sunt dreptatea şi acel tip special de iubire care este iertarea. Iertarea este opusul de a fi supărat, al dorinței răzbunării, dar nu al dreptății. O pace adevărată este, de fapt "lucrarea dreptății". (Is 32, 17).
Primirea şi dăruirea de iertare permite să dea o nouă calitate relaşiilor dintre oameni, întrerupe spirala de ură şi răzbunare, sparge lanțurile răului care leagă inimile adversarilor. Pentru țările care tind spre reconciliere şi pentru toți care doresc o conviețiuire paşnică a oamenilor şi a popoarelor, nu există o altă cale decât iertarea - primită şi dăruită.
Ce bogăție de învățături izbăvitoare găsim în cuvintele lui Cristos: "Iubiți-i pe duşmanii voştri şi rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să fiți fiii Tatălui vostru cel din ceruri, care face să răsară soarele său peste cei răi şi peste cei buni şi să plouă peste cei drepți şi peste cei nedrepți" (Mt. 5,44-45).
Dragostea față de cei care ne-au nedreptățit dezarmează duşmanul şi poate transforma chiar şi câmpul de luptă într-un loc al colaborării solidare.
Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Ziua a VIII-a
Moartea este cu adevărat un mare mister. Este un eveniment pe care trebuie să-l medităm cu iubire şi respect. De la naştere ne apropiem de moarte, dar, fiind mai în vârstă suntem din an în an tot mai conştienți de apropierea ei - doar dacă nu respingem cu tărie de la noi înşine astfel de gânduri şi sentimente. Creatorul a făcut astfel încât bătrânețea, într-un mod natural, ne învață să ne obişnuim cu moartea.
Marea şcoală a vieții şi a morții ne conduce, de asemenea, şi la mormântul unei alte persoane, ne porunceşte să stăm în fața multor paturi a celor care mor, înainte de a fi chiar noi înşine cei, în jurul cărora - să dea Domnul - s-ar aduna alții pentru a se ruga.
Stau deci, în spiritul credinței, alături de mormintele părinților mei, a fraților, rudelor, prietenilor, cunoştinşelor, concetățenilor. Cobor, cum am făcut de mulți ani, în Catedrala Wawel la subsolul care ascunde osemintele regilor şi conducătorilor naşiunii.
Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Ziua a IX-a
Primatul Poloniei August Hlond, înainte de moarte, în anul 1948, a spus aceste cuvinte semnificative: "Victoria, dacă vine, va veni prin Maria". De-a lungul câtorva decenii a slujirii mele pastorale în Polonia am fost martor în ce mod aceste cuvinte deveneau realitate.
Maria este cu noi. Sanctuarele ei, împrăştiate pe tot globul pamântesc, dovedesc prezența reală a Mariei care încearcă să prevină orice rău care amenință nu numai fiecărui om în parte şi familiilor, dar tuturor popoarelor.
Nenumărate generații au fost în pelerinaj la marile şi micile sanctuare - găseau acolo har şi alinare, lumina credinței şi puterea convertirii, adăpost de greutăți şi în crize spirituale.
Să dăruim Neprihănitei toate necazurile noastre zilnice şi importante
Sub ocrotirea ta...
Rugăciunile papei Ioan Paul al II-lea
Fă ca bucuria noastră să fie autentică şi frumoasă, ca să o putem împărtăşi tuturor. Amin
Rugăciune pentru vindecare de boală
Litania în cinstea sfântului Ioan Paul al II-lea
Cristoase, miluieşte-ne,
Doamne, miluieşte-ne.
Cristoase, auzi-ne,
Cristoase, ascultă-ne.
Tată din cer, Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi
Fiule, Răscumpărătorul lumii, Dumnezeule,
Sfântule Duh, Dumnezeule,
Sfântă Treime, un singur Dumnezeu,
Sfântă Marie, roagă-te pentru noi.
Sfinte Ioan Paul, roagă-te pentru noi
Cufundat în Tatăl,
Bogat în milostivire,
Unit cu Cristos, Răscumpărătorul Omului,
Plin de Sfântul Duh, Domnul şi de viaţă Dătătorul,
Dăruit în totalitate Mariei,
Prietenul sfinţilor şi al fericiților,
Urmașul lui Petru şi Slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu,
Apărător al Bisericii,
Învăţător al adevărurilor de credinţă,
Părinte al Conciliului şi executor al hotărârilor luate,
Pilon al unirii creştinilor şi a familiei omeneşti,
Adorator înfocat al Euharistiei,
Pelerin neobosit pe acest pământ,
Misionar al tuturor popoarelor,
Martor al credinţei, speranţei şi iubirii,
Părtaş statornic la suferinţele lui Cristos,
Apostol al unirii şi al păcii,
Promotor al civilizaţiei iubirii,
Propovăduitor al noii evanghelizări,
Maestru care îndeamnă la înaintarea în larg,
Învăţător care arată sfinţenia ca o măsură a vieţii creştineşti,
Papă al Divinei Îndurări,
Preot al celor care se unesc în Biserică pentru oferirea darurilor,
Păstor care conduce turma în ceruri,
Frate şi Învăţător al preoţilor,
Părinte al persoanelor consacrate,
Patron al familiei creştine,
Sprijin al soţilor,
Apărător al copiilor nenăscuţi,
Îngrijitor al copiilor, orfanilor şi al părăsiţilor,
Prieten şi Educator al tinerilor,
Bun Samaritean al suferinzilor,
Sprijin al bătrânilor şi singuraticilor,
Propovăduitor al adevărului despre demnitatea oamenilor,
Bărbat al rugăciunii, cufundat în Domnul,
Iubitor al Liturghiilor care aduc Jertfa pe altarele lumii,
Întruchipare a hărniciei,
Îndrăgostit de Crucea lui Cristos,
Ajutor exemplar al vocaţiilor,
Răbdător în suferinţe,
Model al vieţii şi al morţii în Domnul,
Tu, care îţi aminteşti de cei păcătoşi,
Tu, care arăţi drumul celor greşitori,
Tu, care ierţi pe cei care au încercat să te rănească,
Tu, care ţi-ai iubit duşmanii şi urmăritorii,
Avocat şi apărător al celor persecutaţi,
Susţinător al şomerilor,
Îngrijitor al celor fără adăpost,
Vizitator al celor închişi,
Sprijin al celor slabi,
Tu, care i-ai învăţat pe toţi solidaritatea,
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, iartă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, miluieşte-ne pe noi.
Roagă-te pentru noi, Sfinte Ioan Paul al II-lea
Ca prin viaţa şi cuvintele noastre să vestim lumii pe Cristos, Răscumpărătorul omului!Să ne rugăm Dumnezeule Milostiv, primeşte mulţumirea noastră pentru darul apostolic, viaţa şi misiunea sfântului Ioan Paul al II-lea, iar prin mijlocirea lui ajută-ne să creştem în iubire faţă de tine şi să vestim cu curaj iubirea lui Cristos tuturor oamenilor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin
Sfântule Duh, Dumnezeule,
Sfântă Treime, un singur Dumnezeu,
Sfântă Marie, roagă-te pentru noi.
Sfinte Ioan Paul, roagă-te pentru noi
Cufundat în Tatăl,
Bogat în milostivire,
Unit cu Cristos, Răscumpărătorul Omului,
Plin de Sfântul Duh, Domnul şi de viaţă Dătătorul,
Dăruit în totalitate Mariei,
Prietenul sfinţilor şi al fericiților,
Urmașul lui Petru şi Slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu,
Apărător al Bisericii,
Învăţător al adevărurilor de credinţă,
Părinte al Conciliului şi executor al hotărârilor luate,
Pilon al unirii creştinilor şi a familiei omeneşti,
Adorator înfocat al Euharistiei,
Pelerin neobosit pe acest pământ,
Misionar al tuturor popoarelor,
Martor al credinţei, speranţei şi iubirii,
Părtaş statornic la suferinţele lui Cristos,
Apostol al unirii şi al păcii,
Promotor al civilizaţiei iubirii,
Propovăduitor al noii evanghelizări,
Maestru care îndeamnă la înaintarea în larg,
Învăţător care arată sfinţenia ca o măsură a vieţii creştineşti,
Papă al Divinei Îndurări,
Preot al celor care se unesc în Biserică pentru oferirea darurilor,
Păstor care conduce turma în ceruri,
Frate şi Învăţător al preoţilor,
Părinte al persoanelor consacrate,
Patron al familiei creştine,
Sprijin al soţilor,
Apărător al copiilor nenăscuţi,
Îngrijitor al copiilor, orfanilor şi al părăsiţilor,
Prieten şi Educator al tinerilor,
Bun Samaritean al suferinzilor,
Sprijin al bătrânilor şi singuraticilor,
Propovăduitor al adevărului despre demnitatea oamenilor,
Bărbat al rugăciunii, cufundat în Domnul,
Iubitor al Liturghiilor care aduc Jertfa pe altarele lumii,
Întruchipare a hărniciei,
Îndrăgostit de Crucea lui Cristos,
Ajutor exemplar al vocaţiilor,
Răbdător în suferinţe,
Model al vieţii şi al morţii în Domnul,
Tu, care îţi aminteşti de cei păcătoşi,
Tu, care arăţi drumul celor greşitori,
Tu, care ierţi pe cei care au încercat să te rănească,
Tu, care ţi-ai iubit duşmanii şi urmăritorii,
Avocat şi apărător al celor persecutaţi,
Susţinător al şomerilor,
Îngrijitor al celor fără adăpost,
Vizitator al celor închişi,
Sprijin al celor slabi,
Tu, care i-ai învăţat pe toţi solidaritatea,
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, iartă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, miluieşte-ne pe noi.
Roagă-te pentru noi, Sfinte Ioan Paul al II-lea
Ca prin viaţa şi cuvintele noastre să vestim lumii pe Cristos, Răscumpărătorul omului!Să ne rugăm Dumnezeule Milostiv, primeşte mulţumirea noastră pentru darul apostolic, viaţa şi misiunea sfântului Ioan Paul al II-lea, iar prin mijlocirea lui ajută-ne să creştem în iubire faţă de tine şi să vestim cu curaj iubirea lui Cristos tuturor oamenilor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin
Aceasta este totodată şi prima biserică din lume - în afara graniţelor Poloniei - închinată sfântului Ioan Paul al II-lea.
Transmiteţi-ne o intenție de rugăciune prin mijlocirea Papei Ioan Paul al II-lea.
Ne vom ruga pentru Dumneavoastă: rugaciune@ioanpaul2.ro